Lilypie First Birthday tickers

Monday, January 24, 2011

Tauchu Cik Ayin

salam korang... morning...
cmner hujung minggu semalam...?
seronok...?
cik ayin skrg cuti ni duk umah je...mls bebenor nk kuar umah,,nk window shopping pn x de mood...hehe
besela bile penyakit "M" cik ayin dh datang satu keje pn mls nk buat..heh
duk umah besarkan buntut jer... hehe...

tengahari semalam tetibe je mood kerajinan dtg secara tiba2...cm tetiba dpt ilham gitu...
kerajinan tuk masak tengahari...!
smlm rajin plak cik ayin nk tolong mak cik ayin masak....ala masak simple2 jer.....

Masakkn yg cik ayin msk semlam ialah ikan masak taucu...
eleh msti korang mencebik je kn baca entry cik ayin ni..huhu...
taucu msakan paling senang nk mampos tuk masak kn...hehe...
sekurang-kurangnya cik ayin msak jgk kan...
korang...ado?????...  
Bahan- bahannya ialah :

1) Ikan - x kesah ikan pe, tp bkan "anak ikan"..opsss!
2) Cili padi/cili merah
3) Tauchu - sudah tentu kene ado..!
4) Bawang merah
5) Bawang putih
6) Serai - sebatang pn dh ckup.
7) garam
8) Sos tiram
9) Air - bukan satu baldi yer..ikut suka hati..
9) minyak - haha..of coz la.. (cm nk pelempang cik ayin x?..)

Cara- caranya :




Sebelum tu, ikan tersebut harusla di goreng dahulu..tp sebelum goreng lumurkan ngn kunyit n garam..




Inilah bahan-bahan yg penting yg perlu ado...Tauchu tu x kesah brand per pn...tp kt kedai runcit selalu cap Bilal ni je yg de jual...




Ni la rupa anak ikan ikan yg telah pn siap digoreng...heee



Sebelum menumis bawang2 tersebut..(dh cm rancangan masakkan lak)...korang kenelah hiris bahan2 td...x kn nk cmpk seketul2..kang tercekik lak mak bapak korang nk telan bawang besar2..huhu..
(hiris seperti gambarajah di atas)...



dh potong tu..tumiskan bahan2 tersebut..sblm tu kena panaskan minyak dulu ye puan2...




ok puan2...tumiskn sampai naik bau n letakkan sedikit air supaya ada kuah sikit ye....


jgn lupa sedikit sos tiram tuk menambahkan kesedapan dan keenakan masakan anda..biarkan ia mengelegakkan sekejap pastu leh la masukkn ikan puan2..bkan anak ikan puan2 ye...

Biarkan 5 minit..bagi rs tauchu ni meresap dlm ikan..setengah org suke siram je atas ikan..tp cik ayin lebih suka masukkn ikan dlm kuali sekejap kasi rs tu sebati..eceh!




Hasilnya...



















Dah pn siap masak....dan sedia untuk dilahap...
Sungguh menyelerakan...




Kepada puan-puan di luar sana, jgn lupe tuk mencuba resipi sy...dan kite berjumpa lg minggu hadapan dalam Segmen "Masak bersama Cik Ayin"... (sila tepuk tangan)







No comments:

Post a Comment